آمریکا، به‌منظور حفظ امنیت شهروندانش، نیروهای بیشتری در سودان مستقر می‌کند

در آخرین تحولات مربوط به جنگ داخلی سودان، فرماندهان طرف‌های متخاصم پیشنهاد مذاکره با یکدیگر را رد کردند تا آینده آتش‌بس در هاله‌ای از ابهام فرو رود

همزمان با ادامه درگیری‌های مسلحانه سودان، پنتاگون در روز پنجشنبه، ۲۰ آوریل ۲۰۲۳، اعلام کرد ایالات متحده آمریکا شماری از نیروهای نظامی خود را در خارطوم، پایتخت سودان، مستقر کرد تا شرایط تخلیه احتمالی سفارت آمریکا در این کشور، فراهم شود. 

از این‌رو پنتاگون با انتشار بیانیه‌ای در این زمینه نوشت استقرار نیروهای آمریکایی در منطقه‌ای که درگیری‌ها در آن جاری است، به‌دلیل تامین امنیت شهروندهای آمریکایی حاضر در سودان و کارمندهای سفارتخانه ایالات متحده در خارطوم صورت گرفت. 

بر اساس آخرین گزارش‌های سازمان ملل متحد، درگیری‌های خونین فعلی در سودان تا این لحظه جان ۲۸۰ تن را گرفته و جغرافیایِ جنگ طی ۲۴ ساعت گذشته به‌شکل چشمگیری گسترش یافت و به مناطق دیگری به‌غیر از خارطوم سرایت کرد. با این‌حال برخی ناظران می‌گویند احتمال دارد شمار کشته‌شدگان درگیری‌های شش روز اخیر در سودان به مراتب بیش از آماری باشد که از طرف سازمان ملل متحد اعلام شده است. 

حالا وبسایت پولتیکو با انتشار گزارشی در مورد آخرین تحولات درگیری‌های مسلحانه در سودان نوشت شهر خارطوم، که حدود ۵ میلیون نفر جمعیت دارد، در وضعیتی خطیر قرار گرفته و مردمان ساکن این شهر، از جمله کارمندان سفارت ایالات متحده، در «محوطه هشت مایلی فرودگاه بین‌المللی خارطوم پناه گرفته‌اند.»

پولتیکو همچنین از قول منابع مطلع نوشت وندی شرمن، قائم مقام وزیر خارجه آمریکا، در رایزنی‌های روز چهارشنبه خود با قانونگذاران آمریکایی به آنها اطلاع داد که دولت فدرال قصد دارد شهروندان آمریکایی حاضر در خارطوم را به جیبوتی، کشوری کوچک واقع در شاخ آفریقا، منتقل کند تا دولت فدرال آمریکا زمان کافی برای برنامه‌ریزی عملیات تخلیه را در اختیار داشته باشد. 

این گروه از افراد مطلع در عین‌حال تاکید کردند قائم مقام وزارت خارجه آمریکا به قانونگذاران آمریکایی گفته است انتقال افراد به جیبوتی تنها مشمول کارمندان سفارتخانه آمریکا در خارطوم می‌شود و خروج سایر شهروندان ایالات متحده از پایتخت سودان با توسل به رهبری نظامی صورت نخواهد گرفت. 

از سوی دیگر گارون گارن، یکی از سخنگویان وزارت دفاع ایالات متحده، نیز تایید کرد این وزارتخانه دارد بر شمار نیروهای نظامی خود، که باید در منطقه مستقر شوند، می‌افزاید؛ هرچند، به‌گزارش وبسایت پولتیکو، او در ارتباط با صحت‌وسقم اطلاعات مربوط به انتقال کارمندان سفارتخانه آمریکا به جیبوتی اظهارنظری نکرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

همزمان با انتشار این اخبار، سناتور تیم کین، از اعضای کمیته روابط خارجی سنا، نیز بدون اشاره به جزئیات امر، به رسانه‌ها گفت سنا در ارتباط با برنامه دولت فدرال در مورد حفاظت و تامین امنیت شهروندان آمریکایی ساکن سودان، تحقیقاتی انجام داده و قاطعانه تایید کرد دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، برنامه‌ای مشخص در این زمینه دارد.

در هفته‌های اخیر، که وقایع آن به آغاز جنگ داخلی فعلی در سودان منجر شد، شهروندان ایالات متحده و کشورهای اروپایی در چند مورد هدف حمله نیروهای مسلح مخالف ارتش و حکومت سودان قرار گرفتند. به‌عنوان مثال، این گروه از شورشیان مسلح در ششم آوریل کاروانی حامل دیپلمات‌های آمریکایی را هدف گرفتند و به منزل نماینده اتحادیه اروپا در خارطوم یورش بردند؛ حملاتی که اگرچه تلفاتی در بر نداشت، اما نگرانی‌های دولت فدرال ایالات متحده و اتحادیه اروپا را تشدید کرد.

شبکه خبری الجزیره نیز با انتشار خبری در روز پنجشنبه نوشت عبدالفتاح برهان و محمد حمدان داگالو، فرماندهان دو جبهه متخاصم در جنگ داخلی سودان، پیشنهاد مذاکره با یکدیگر را رد کردند، و با وجود تمامی تلاش‌ها به‌منظور آغاز آتش‌بس، درگیری‌های مسلحانه میان ارتش سودان و «نیروی پشتیبانی سریع» ادامه دارد. 

محمد حمدان داگالو، فرمانده نیروی پشتیبانی سریع، در گفتگویی که روز پنجشنبه با شبکه خبری الجزیره انجام داد، گفت با عبدالفتاح برهان گفتگو نخواهد کرد. او در بخشی از مصاحبه تلفنی خود با الجزیره چنین گفت:«ما خواهان یک آتش‌بس بشردوستانه و محدود به یک دوره زمانی خاص هستیم، اما طرف مقابل این پیشنهاد را نمی‌پذیرد. با این‌حال ما در ارتباط با اینکه با یک جنایتکار [صرفا] به گفتگو بپردازیم مذاکره نمی‌کنیم، [چون] دو سال است، بدون آنکه نتیجه‌ای به‌دست آوریم، با برهان مذاکره می‌کنیم.»

عبدالفتاح برهان نیز به الجزیره گفت از نظر او طرف گفتگو مشخص نیست تا بتوان روند مذاکرات را آغاز کرد. به‌گفته برهان، نیروهای متخاصم در پی نابودی «ارتش و حاکمیت سودان» هستند و در حال نیز دارند خانه‌های مردم را غارت می‌کنند.

پیش‌تر قرار بود ارتش سودان و نیروی پشتیبانی سریع، از غروب روز سه‌شنبه تا غروب چهارشنبه به آتش‌بسی ۲۴ ساعته تن دهند، اما این آتش‌بس دیری نپایید و به‌سرعت شکسته شد

درگیری‌ها در سودان نگرانی شدید سازمان‌های بین‌المللی مدافع حقوق بشر را به‌همراه دارد. جدای از ابراز نگرانی سازمان ملل متحد و عفو بین‌الملل در مورد تبعات انسانی جنگ داخلی سودان، سندیکای پزشکان سودان در روز چهارشنبه، و پس از شکسته شدن سریع آتش‌بس ۲۴ ساعته، اعلام کرد خارطوم به «شهر ارواح» بدل شده است.

بیشتر از جهان